Tips og triks

Hvorfor vi anbefaler VPN

Vi har skrevet mye om datasikkerhet på denne siden, og da blant annet streifet innom temaer som VPN og antivirus. Vi tenkte imidlertid å lage en egen artikkel om VPN og hva du kan bruke VPN til, fordi vi mener at dette er et tema som bare blir viktigere og viktigere. I denne artikkelen vil vi skrive hva VPN er, hva du kan bruke VPN til, og forskjellige råd og tips.

Hva er VPN?

VPN står for virtuelt privat nettverk og er en måte å skjule IP adressen din på, få bedre internettsikkerhet, omgå geoblokkeringer, og lignende. VPN fungerer slik at det sender trafikken fra PCen din gjennom en annen server, og da vil andre på internett tro at trafikken din kommer fra denne serveren. Dermed vil du få samme IP adresse som denne serveren har. Befinner serveren seg for eksempel i Frankrike, vil du få en fransk IP adresse, og lignende hvis du befinner deg i Spania.

På lik linje som du får en annen IP adresse, kan du dermed både skjule din egen IP adresse og gjøre deg mer anonym på internett. Derfor blir VPN brukt av mange som ønsker å ikke bli overvåket, særlig i land som for eksempel Kina, Russland, Indonesia og lignende.

Ekstremt mange bruker VPN i Norge for å omgå geoblokkeringer, da særlig norske expats. Tingen er nemlig den at du ikke kan se programmer som NRK, TV2 sumo og lignende utenfor Norge på grunn av rettighetsbegrensninger. Men ved hjelp av en VPN kan man knytte seg til en norsk server og få norsk IP adresse, dermed kan man lure NRK til å tro at man befinner seg i utlandet.

Det samme gjelder for SVT i Sverige og DRTV i Danmark. På grunn av dette har VPN vært svært populært i Norden. Nå har mange imidlertid tatt til ordet for at dette skal endre seg, slik at man ikke trenger VPN i en så lang framtid.

Hvilket VPN program er best?

Det finnes ekstremt mange VPN programmer der ute, og det er vanskelig å vite hvilket man skal velge. Man må selvfølgelig vurdere dette i forhold til hvilket formål du skal bruke VPN programmet til. Skal du bruke VPN til å se norsk TV, må du ha et VPN program med en norsk server. Skal du se amerikansk netflix, må du ha et VPN program med en server i USA. Mange annerkjente VPN programmer er for eksempel NordVPN, ExpressVPN, HideMyAss, CyberGhost, PureVPN og lignende. Vi opplever at alle disse fungerer relativt like bra i tester. Du kan se en lengre vurdering av forskjellige VPN programmer her.

Kontroverser med VPN

Enkelte VPN programmer har vært innblandet i kontroverser. Poenget med VPN er nettopp den at du ikke skal bli overvåket og være helt fri på internett. Noen har imidlertid hevdet at enkelte VPN leverandører loggfører trafikken til brukerne sine og selger denne videre til tredjemenn. Da blir jo selvfølgelig hele poenget med VPN formålsløst. Dette gjelder særlig gratisprogrammer, de betalte VPN programmene har sjelden vært i noen kontroverser.

Enkelte hevder også at ingen egentlig trenger VPN, og at produktet kun er et konstruert behov laget av VPN eierne, som tjener penger på at folk egentlig ikke mottar noen tjeneste de har bruk for.

Vi mener det ikke er vits å legge for mye vekt på disse kontroversene, og at VPN programmer fungerer bra til sine formål. Har du mer spørsmål om bruk av VPN programmer er det bare å ta kontakt med redaksjonen på denne siden.

sikkerhet Nybegynner

Måter å beskytte identiteten sin på nett

Det er ingen hemmelighet at det er mange måter du kan bli overvåket på nett på. Mange mennesker er utrolig kyndige med teknologi og kan enkelt overvåke deg på nett. Dette kan skje enten ved å spore opp IP adressen din eller på andre måter følge trafikken din på nett. I ekstreme tilfeller kan også hackere installere virus eller andre programmer på PCen din som kan føre til at de kan se alt du gjør på PC-skjermen.

I denne artikkelen vil vi skrive om forskjellige måter du kan beskytte deg på nett. Heldigvis er det mange forskjellige teknikker du kan benytte deg for å unngå overvåkning og uheldige episoder på. Vi vil nevne de enkleste måtene.

1. Vær fornuftig

Dette er kanskje det aller enkleste og banale rådet. Det er sikkert irriterende å få et slikt råd i en artikkel som denne, så vi vil gjøre det kort. Det er likevel viktig å poengtere at de fleste som havner i uheldige situasjoner på nett gjør det fordi de har vært uforsiktige. Enten de har lastet ned mistenkelige programmer, besøkt mistenkelige nettsider, gitt bort informasjon til fremmede, benyttet seg av offentlig wifi og lignende kan som oftest de fleste situasjoner unngås.

Derfor er det viktig å gi et generelt råd som går ut på at du må være ytterst forsiktig. Dersom du tenker at noe virker for godt til å være sant eller mistenkelig, burde du unngå å foreta handlingen.

2. Bruk antivirus

En klassisk måte å beskytte seg på er å bruke et antivirusprogram. Disse kan hjelpe deg unngå virusprogrammer, og også hjelpe deg med å fjerne virusprogrammer dersom du har fått det på PCen din allerede. Ulempen er at mange virusprogrammer koster penger, men de er likevel relativt billige.

Vær imidlertid klar over at et virusprogram ikke er løsningen på alt. Du er ikke udødelig selv om du har lastet ned et virusprogram, og et virusprogram kan heller ikke beskytte deg mot alle virusene som eksisterer. Derfor må du fortsatt være forsiktig.

3. Bruk VPN

En VPN tjeneste er noe som blir stadig mer populært. I nyere tider er det mange måter å overvåke menneskers IP adresser på, og derfor er det alltid en risiko for at noen kan se hva vi foretar oss på nett. I mange land er mange redde for at myndighetene også overvåker borgernes trafikk på nett.

Slik overvåking kan man unngå ved å installere et VPN program. Et VPN program er en tjeneste som lar deg koble til servere i samme eller andre land. Da vil IP adressen din føres via denne serveren, og da vil du få samme IP adresse som serveren. Dermed vil det utad ikke være mulig å spore deg, siden du ikke har din egentlige IP adresse.

En VPN tjeneste er dermed relativt nyttig for den som er ekstra nervøs for nettryggheten sin. Ulempen med en VPN tjeneste er at den i likhet med antivirus koster penger. Imidlertid er det relativt billig.

Det er også andre bifordeler med en VPN tjeneste. Siden du kan koble deg til servere i andre land kan du også få IP adresser fra andre land. Dette gjør at du kan se blokkert innhold i disse landene. Mange bruker VPN for å se på amerikansk netflix for eksempel. Det som skjer da er at du kobler deg til en amerikansk server slik at du får amerikansk IP adresse. Da vil Netflix tro at du er i USA, og dermed vil du få mye større utvalg. Du kan lese mer om hvordan du ser den amerikanske versjonen av Netflix her hvor redaksjonen på bestevpnnorge.no forklarer det relativt forståelig.

Oppsummering

Dette var bare noen av flere forskjellige måter du kan unngå å bli overvåket på nett. Disse er veldig enkle, og det finnes også andre mer kompliserte metoder dersom du virkelig ønsker å beskytte deg. Til syvende og sist gjelder det å bruke sunn fornuft og ikke ta unødvendige sjanser. Lykke til i jakten på nettrygghet.

Mann med hodet i PC Nybegynner

Hvordan unngå at PCen blir treg og sløv

Vi har alle vært der og det er utrolig irriterende. I scenario 1 har du satt deg foran PCen din med popcorn og potetgull og forventer å streame en film på PCen. Men dette går ikke så bra som du hadde trodd. For det første tar det 5 minutter å skru på PCen. Deretter lagger filmen du skal se så mye at du ender opp med å få hele kvelden ødelagt på grunn av frustrasjon og sinne.

I scenario 2 sitter du og skriver en skoleoppgave på PCen din, før PCen klikker og nekter å lagre, før PCen skrur seg av. Du har i løpet av et brøkdels sekund mistet alt du hadde arbeidet med bare på grunn av at PCen ikke var medgjørlig.

I denne artikkelen skal vi gi noen tips og råd for hvordan du kan unngå at PCen din blir sløv og treg. Tipsene vil være enkle og banale, men dette er faktisk de tipsene som fungerer aller best.

1. Slett innhold

Et veldig enkelt tips er å slette mye innhold på PCen. Vi har utrolig mye innhold på PCen vi ikke benytter oss av til daglig, og dette kan du enten laste opp på en sky på nettet eller på en minnepinne. Må du ha alle bildene du har lagret fra familieferien i 2005 lagret på mine dokumenter? Her gjelder det å tenke på størrelse.

Du burde prioritere de største filene først. Dette innbefatter videoer og lignende. En video kan kreve like mye lagringsplass som flere 100 bilder, og da gjelder det å prioritere det essensielle. Det nytter ikke slette 5000 bilder dersom du har 4 videoer som tar opp 15 gb plass.

Videre burde du fokuserer på programmer. Vi har alle ekstremt mange programmer lagret på PCen vår som kan ta opp ekstremt mye mer plass en du tror. Disse er det enkelt og avinstallere og dette burde du gjøre. Her anbefaler vi deg å være litt streng. Dersom du er usikker på om du vil få bruk for programmet burde du slette det, og heller installere det senere dersom du angrer. Det er ikke som et loppemarked, hvor du ikke kan få tilbake klærne du gir bort.

Dette kan ha en ekstremt god effekt, og du burde ikke bli overrasket dersom lagringsplassen på PCen din halveres.

2. Unngå mistenkelige sider

Det er ingen hemmelighet at virus kan ødelegge PCen din. Et virus kan både gjøre PCen din treg og sløv, jo sløvere og tregere i forhold til jo mer skadelig viruset er. I værste fall kan PCen din ødelegges totalt.

Derfor er et veldig enkelt og greit tips å unngå å få virus. Hvordan gjør du dette? Med å være kritisk til hvilke sider og programmer du installerer på PCen din. For det første burde du ikke laste ned programmer fra sider som du ikke stoler på. Dette er den enkleste måten å få virus på. For det andre burde du ikke være for lenge på nettsider som ser mistenkelige ut.

Dette er et viktig råd, for du risikerer ikke bare at PCen din blir sløvere og tregere. Du kan også risikere at noen klarer å overvåke hva du gjør og dermed stjele informasjon om bankkort og lignende.

Mange velger å installere antivirus, og dette er ikke nødvendigvis så dumt. Pass på at du imidlertid ikke installerer et antivirus fra en mistenkelig side. Ironisk nok opplever vi at mange faktisk har fått virus av å laste ned antivirusprogrammer (!).

3. Ikke kjøp den aller billigste PCen

Det er selvfølgelig ikke noe hyggelig å betale dyre dommer for en PC. Mange brukere den ikke så ofte, og da kan det være mer fristende å bruke pengene på en øl på byen eller på en ny bukse.

Det er helt greit å ikke kjøpe en PC til 10 000 kr. Selv bruker jeg flere PCer, og enkelte av disse er faktisk ikke dyrere enn 5000 kr klassen. Jeg har også anbefalt mange PCer til venner og familie til rundt 4000 kr, til de som ønsker en billig PC.

Dersom du gjør et godt kjøp kan du absolutt få en rask PC til rundt 4000 kr. Imidlertid burde du ikke gå så mye under dette i pris. Ja, du kan tjene 2000 kr, men dette vil neppe være verdt det, all den tid du kommer til å oppleve ekstremt mye frustrasjon og sinne.

4. Bruk en reparatør

Mange PC eksperter er svært billige i bruk, og en mulighet er å benytte seg av disse. Dersom reparatøren er for dyr burde du imidlertid vurdere å heller kjøpe en ny PC, se tips 5 under.

Primært anbefaler jeg kun dette tipset til mennesker som har en relativt ny PC. I disse tilfellene har PCen endel år igjen å leve på, og da kan det klart være verdt pengene å reparere den, eller få en ekspert til å slette minne etc. for å gjøre PCen raskere igjen.

I mange tilfeller vil du også ha krav på dette ut fra garantien, slik at dette også er noe å huske på. Husk at du som oftest vil ha 2 års garanti, så lenge du kan dokumentere at du ikke har ødelagt PCen selv.

5. En gammel PC er en gammel PC

En gammel PC vil alltid være en gammel PC. Du kan prøve å sende den til reparasjon hos en ekspert, men dette vil ofte koste en del. Selv om det smerter å si det pleier jeg ofte å si til folk som henvender seg til meg at de bare burde bite i det sure eplet og investere i en ny PC.

Den gamle PCen din er sliten og den vil bare bli eldre og eldre. Dermed er det liten sjanse for at problemene du opplever vil bli mindre. Personlig vil jeg derfor anbefale deg å være proaktiv: lurer du på om du burde kjøpe en ny PC burde du bare gjøre det. Jeg får ikke betalt av noen for å si dette, men av erfaring er dette ofte den enkleste løsningen. Så får du bare bruke litt mindre penger på byen til helgen.

Hvordan unngå virus Virus

Hvordan unngå virus

Du er ikke den eneste som har vært der. Du kjøper en helt ny PC, er veldig fornøyd med kjøpet før du opplever at du en kveld får et virus på PCen.

Virus kan ta mange former. De aller enkleste formene for virus vil bare føre til at PCen din blir tregere. Andre virus er mer åpenbare, og gir deg til og med beskjed om at de er i ferd med å ta over PCen din.

De aller skumleste virusene er imidlertid de som kan spionere på PC trafikken din og dermed få viktig informasjon. Da kan virusene gi bakmennene mulighet til å hacke bankkontoen din eller andre viktige privatområder. Mange har for eksempel opplevd å bli forsøkt presset for penger fordi bakmennene har fått tak i private bilder og lignende.

Dermed er det ekstremt viktig å unngå virus, uansett hvilke former viruset skulle ta. I denne artikkelen vil vi skrive noen enkle råd for deg som ønsker å unngå virus.

Bruk antivirusprogram

I mange tilfeller anbefaler vi deg å benytte deg av et antivirusprogram. Dette kan ikke hindre deg å få virus fullt ut, men vil i mange tilfeller hjelpe deg med å både unngå og også fjerne virus som har kommet seg inn på PCen din.

Ulempen med antivirus er naturligvis at det koster penger, og mange virusprogrammer tar en overpris i forhold til hva de kan tilby. Dermed er det ekstremt viktig at du velger det virusprogrammet som kan gi deg best pris for pengene. Du burde dermed gjøre en liten research, og kanskje burde du også velge de virusprogrammene som er mest anerkjent. Dette er for eksempel Norton Antivirus.

Unngå mistenkelige nettsider

En annen ting vi ofte anbefaler er å unngå å være på mistenkelige nettsider. Ikke besøk for eksempel nettsider med pornografisk innhold som ser tvilsomme ut. Disse har ofte vært kjent for å kunne gi deg virus. Det samme gjelder nettsider hvor du direkte streamer film og TV fra. Ellers gjelder den faste regelen om å bruke sunn fornuft.

Når det kommer til programmer er dette ofte de som er mest farlige i forhold til virus. Mange PC programmer eksisterer kun for at bakmenn skal kunne stjele informasjon fra PCen din, og her må du dermed være veldig obs. Aldri installer et program som anbefales av noen som ikke har tilliten din, og nettsiden burde for all del se ordentlig ut.

Vær forsiktig med offentlig wifi

Dette har ikke bare å gjøre med virus, men du burde være ekstra forsiktig dersom du bruker såkalt delt wifi. Dette er wifi som ofte eksisterer på offentlige steder, som kafe eller lignende. I disse tilfellene vil det være veldig enkelt for hackere å stjele informasjonen fra PCen din, da dere deler det samme nettet. Du kan lese mer om temaet i artikkelen om hvordan du beskytter identiteten din.

Sunn fornuft er nøkkelen

Man kan komme med ekstremt mange anbefalinger i forhold til å unngå virus på PCen, men til syvende og sist er det sunn fornuft som er nøkkelen. Dersom du farer frem med forsiktighet, vil du ha oddsen på din side for at du unngår virus.

Dersom uhellet likevel har inntruffet anbefaler vi deg virkelig å slutte å bruke PCen, og også i mange tilfeller sperre bankkort og lignende. Kontakt PC forhandleren din dersom du fortsatt har garanti på PCen, eller ta kontakt med en lokal PC reparatør.

Hvordan velge riktig PC PC kjøp

Hva burde du se etter når du kjøper en…

Å kjøpe PC er et utrolig vanskelig valg, og er nesten like vanskelig som å kjøpe en bil. Det er så utrolig mange alternativer, og mange virker så veldig innbydende. Derfor er det viktig å ha en liten huskeliste over hvilke ting man burde vurdere før man skal kjøpe en PC.

På grunn av dette har vi laget en huskeliste over momenter du burde vurdere når du skal kjøpe en PC. Momentene er selvfølgelig ikke uttømmende, men vil være av betydning for de aller fleste. Har du noen flere momenter du synes er viktige er det bare hyggelig om du kontakter oss.

Pris

Prisen er for de aller fleste avgjørende. Det finnes ikke noe værre enn å kjøpe en PC for 8000 kr, kun for å finne ut at en tilsvarende PC med lignende kvalifikasjoner koster halvparten så lite. Ingen liker å bruke mer penger enn man trenger, og dette er heller ikke nødvendig dersom du undersøker produktet godt nok.

Det første vi anbefaler er å bruke prissammenligningstjenester slik at du ikke finner på å kjøpe PCen din på et dårlig tidspunkt. Butikkene i Norge konkurrerer på pris, hvilket medfører at PCer ofte går opp og ned i pris over lengre perioder. Derfor kan det hende at PCer går opp i pris etter å ha vært nedsatt i en lengre periode. Dersom du kjøper PCen når den har gått opp i pris, kan du være sikker på at du har betalt for mye.

For det andre anbefaler vi å sammenligne PCen du vurderer å kjøpe med andre PCer i samme pris, for å se om du betaler for mye i forhold til hva du kan få fra de andre PCene.

I dag er det enkelt å sammenligne priser på blant annet prisjakt.no

Hastighet

Hastigheten er ekstremt viktig og er et moment vi anbefaler til nesten alle som spør. Grunnen til dette er at det er utrolig irriterende å ha en treg PC. Se for deg hvor irriterende det er å måtte laste opp nettsider flere ganger eller oppleve at filmer du skal streame lagger. Vi anbefaler nesten alltid å betale litt ekstra for å unngå å kjøpe den tregeste PCen. Stasjonære PCer vil ofte alltid være litt raskere enn bærbare PCer. Les sammenligning mellom stasjonær og bærbar PC her.

Minne

Minne er også ofte relativt viktig. Det er ikke noe poeng å ha en rask PC dersom den ikke klarer å lagre så mye. Heldigvis har vi nå nettskyer og lignende som gjør at man ikke trenger å lagre så mye på PCen. Imidlertid vil du ofte lagre programmer og lignende, og det kan derfor være lurt å ha mye lagringsplass.

Design

Designet er ikke det aller mest viktige, men for mange er det et moment som kan være avgjørende. Størrelsen innbefattes i dette. Skal du ha en PC til og fra skole, er det irriterende å måtte gå rundt med en PC so veier over 5 kg. Ofte vil en liten og lett PC være det beste for slike formål. Det er en grunn til at Mac er populært blant studenter. PCen er tynn og fin og veier heller ikke mye.

Brukervennlighet

Et annet viktig moment er naturligvis brukervennlighet. Det er ikke noe poeng å kjøpe en billig PC dersom den er umulig å bruke. Her kommer også operativsystemet inn. Er du best vandt med Mac og liker dette best, er det kanskje å anbefale å kjøpe en Mac. Er du best vandt med Windows kan det motsatte være tilfellet.

Brukeranmeldelser

Ofte vil det være ekstremt lurt å se på andre brukeranmeldelser. Dette vil innebære å lese anmeldelser på PC magasiner og lignende. Ofte vil også nettsidene du kjøper PCen fra ha en egen vurderingsseksjon hvor andre brukere kan gi stjerner og veiledning.

Dersom det er et irritasjonsmoment eller en feil som mange brukere klager på, er det kanskje et poeng å unngå PCen, særlig dersom momentet som fremheves er et viktig moment.

Helhetsvurdering

I bunn og grunn vil vurderingen være en helhetsvurdering. Hva du får for pengene, sammenholdt med design, brukervennlighet, minne og kapasitet vil ofte være de viktigste. Du må dermed gjøre en vurdering av hva du skal bruke PCen til, sammenholdt med hvor mye du er villig til å gi for PCen.

Til sist er det bare å ønske deg lykke til med valg av PC.

Stygge PCer Humor

Forskjellige måter en PC kan være irriterende på

En PC kan være det beste i verden. Bare se for deg hvordan livet hadde vært uten en PC. Hva skulle du skrevet på? Hva skulle du surfet på? Og hva skulle du streamet videoer eller gamet på? Det er ingen tvil om at for de fleste vil PCen være livsviktig.

Så PCen er en gudegave, men allikevel er det utrolig mange ting som kan være irriterende med en PC. I denne artikkelen vil vi nevne de tingene som irriterer oss mest med en PC, og hva man kan gjøre for å unngå disse irritasjonsmomentene. La oss begynne.

Når PCen lagger

Det er ingenting som er like irriterende som en PC som lagger, fordi irritasjonsmomentet varer så lenge. Enten du ser en film, gamer eller lignende er lagging aldri noe man ønsker. Enten det er PCen, internetthastigheten eller andre forstyrrelsesmomenter tenderer problemet å vare så utrolig lenge.

Når man endelig tror man har greid å fikse problemet, dukker laggingen ofte opp igjen etter 5 minutter. Dette er en av grunnene til at vi setter lagging høyt på listen over irritasjonsmomenter.

Når PCen skrur seg av

Det er ekstremt merkelig når PCen bare skrur seg av. Hvorfor spør man ofte. Dette kan skje plutselig og helt uventet, og skjer som oftest på gamle PCer. Gjerne skjer dette også selvfølgelig når vi er midt inne i en prosess vi ikke har lagret, slik at vi må skru på PCen og gjøre alt på nytt.

Oppdatering

Dette er et problem jeg tror alle har møtt på. Det frister jo alltid å utsette den lille oppdateringsbeskjeden i høyre hjørne til å minne deg på det igjen om 10 timer. Men plutselig legger man ikke merke til det, og så begynner PCen og oppdatere seg automatisk. Ingenting er så irriterende som når man må sitte i 10 minutter og se på at PCen oppdaterer seg, når man hadde planlagt å starte en film.

Når PCen får virus

Virus er utrolig irriterende og kan føre til en rekke irritasjonsmomenter. Ofte er virus årsaken til at PCen lagger og lignende, og blir da et opphav til andre irritasjonsmomenter. Det værste er de virusene der du blir frastjålet informasjon om bankkort og lignende. Da blir det ikke bare irriterende, men også farlig for sikkerheten din.

Når skjermen blir knust

Det er mange som har opplevd dette også. Du skal bare bære PCen fra spisebordet bort til kjøkkenbordet, før du plutselig mister PCen rett i gulvet og skjermen knuser. Dette fører jo til at PCen bli ubrukelig og det er ofte svært kostbart å reparere en knust skjerm, særlig hvis du har en PC som ikke er så vanlig.

Når teksten forsvinner

Dette er noe som har skjedd med meg flere ganger. Enten jeg sitter og skriver på Word eller WordPress så kan det plutselig hende at teksten forsvinner. Og da har man selvfølgelig ikke lagret informasjonen. Dette er noe som alltid er utrolig irriterende. Ingenting er så urettferdig som å måtte skrive inn 1000 ord på nytt, når man allerede har gjort det og var kjempefornøyd med arbeidet.

Oppsumering

Det er altså utrolig mange irritasjonsmomenter når det kommer til en PC. De aller fleste irritasjonsmomentene er det imidlertid mulig å gjøre noe med. Du kan behandle PCen din bedre. kjøpe en god PC, skaffe deg antivirus, huske og lagre informasjon ofte, og lignende. I denne artikkelen kan du lese om hvordan du unngår at PCen blir treg og sløv.

Dette var bare noen få irritasjonsmomenter og vi er sikre på at det finnes flere. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har noen irritasjonsmomenter du vil dele med oss, så skal vi fylle på artikkelen.

Mann kjøper dyr PC PC kjøp

Er man nødt til å kjøpe en dyr PC?

Mange tenker at man av en eller annen grunn er nødt til å kjøpe en dyr PC. Dette mener vi ikke er tilfellet, fordi det finnes mange gode billige PCer. I dette innlegget skal vi skrive om forskjellige grunner til at du ikke trenger å kjøpe en dyr PC.

Teknologien utvikler seg

I gamle dager var det ofte slik at det bare fantes noen PCer som var gode, og disse var kjempedyre. Grunnen til dette var at teknologien hadde kommet veldig kort, men slik er det ikke lenger. I disse dager er det fullt mulig å kjøpe billige PCer som fortsatt er gode. Grunnen til dette er at teknologien har utviklet seg med stormskritt. Vi befinner oss i 2018 og ikke i 2012 og på grunn av dette er det fullt mulig å kjøpe en billig PC som fungerer bra.

Konkurranse presser prisene ned

Før i tiden var det ofte slik at det kun var noen butikker som tilbød PCer. Slik har det imidlertid ikke vært på lenge, og i dag er krigen om de beste kundene ekstremt stor. Dette fører til at det nå er mye mer krig om kundene enn det har vært før. Sider som prisjakt og lignende fører til at det nå er stor gjennomsiktighet i forhold til hva en PC koster.

Mange elektrobutikker som elkjøp og lignende har nå prisløfter, hvilket medfører at de ofte vil gi deg den aller billigste prisen for å beholde deg som kunde.

Dyre PCer er ofte overpriset

En ting mange kanskje ikke vet om er at mange PCer som er dyre faktisk er overpriset. Dette medfører at du kan betale mye mer enn du trengte. En dyr PC kan være en del av en butikkkjede sitt image, noen PCer er dyre men ikke nødvendigvis bra. Det kan være greit å være klar over dette, slik at du i alle fall sammenligner prisen på PCen med andre butikkpriser.

Dyrt er ikke nødvendigvis kult

I noen miljøer kan det være slik at det er kult å ha en dyr PC, fordi det viser status og lignende. Vi opplever imidlertid at denne trenden har begynt å snu, slik at det ikke nå blir sett ned på å ha en PC som er rimeligere enn de andre. Man må ikke lenger ha en Mac på lesesalen.

Bedre å bruke penger på andre ting

Ikke misforstå, noen dyre PCer er utrolig gode. Og ønsker du en PC som gir deg skikkelig lagringsplass og minne må du ofte ut med en viss pengesum. Imidlertid er det ikke et must. Du kan få en helt god og operativ PC for omtrent 5000 kr, og da er det ikke nødvendig å betale 15 000 for en PC, bare fordi du tror at den er litt bedre enn andre PCer. Da er det ofte bedre å bruke de 10 000 kr på en ferie eller lignende.

PC eller bærbar? Nybegynner

Bærbar PC eller stasjonær?

Dette er et evig problem som nesten alle på et punkt vil møte. Skal man kjøpe den lette og håndterlige bærbare PCen, eller skal man gå for den stasjonære PCen som er så utrolig kraftig?

I denne artikkelen vil vi ikke kåre en vinner, men vi vil nevne forskjellige ulemper og fordeler med de forskjellige PC formene.

Bærbar er mye mer praktisk enn stasjonær

Det er umulig å nekte for at bærbar er en mye mer praktisk PC enn en stasjonær PC. Derfor vil vi i veldig mange tilfeller anbefale den som bare skal ha en PC til å investere i en bærbar PC.

Det hjelper lite å ha mye lagringsplass og raskt prosessor dersom du har et sterkt behov for å ta med PCen til skole eller hytta og kun har en stasjonær PC. Samtidig er det utrolig irriterende dersom TVen er ødelagt, og du har en date og ikke kan ta med den bærbare PCen til sofaen for å sette på en film.

Samlet sett er det ekstremt mange fordeler med en bærbar PC i forhold til en stasjonær PC for den som bare skal eie en PC, slik at dette er vår klare anbefaling i disse tilfellene.

Bærbar trenger ikke bety dårlig

I gamle dager var en bærbar PC synonymt med treg hastighet og dårlig minne. I disse nye tidene er dette langt fra sannheten, og du kan få en ekstremt rask bærbar PC med mye minne. Dette betyr at du ikke trenger å “ofre” disse egenskapene dersom du velger en bærbar PC, og dette er det viktig å huske på.

Bærbar gir rom for flere arbeidsstillinger

En stor fordel med bærbar PC er at den gir rom for flere arbeidsstillinger. Dersom du bruker PCen for å skrive og lignende er det for mange deilig å kunne bevege seg litt rundt i løpet av dagen.

Du kan sitte på en kontorstol i et par stoler, bevege deg bort til sofaen og ligge der en time, og kanskje skrive en time til ute i solen med en kaffe.

Denne muligheten er selvfølgelig ikke mulig å benytte seg av med en stasjonær PC, hvilket er en klar ulempe.

Den stasjonære betyr fokus

Nå har vi skrytt mye av fordelene med en bærbar PC, men det er klart at det virkelig er den stasjonære kjempen som er den virkelige sjefen i rommet. Minnet og hastighet kan bli helt ekstremt bra, og er nærmest ikke til å tro i noen tilfeller.

Stasjonær PC betyr fokus fra blant annet irritasjon ved at PCen ikke fungerer så bra som man ønsker og andre distraksjoner. Dersom du skal ha en PC til å jobbe med, er det klart at vi anbefaler en stasjonær PC.

Grunnen til dette er mange. For det første er skjermen på den stasjonære PCen ofte mye større enn ved en bærbar PC, slik at det er mange flere valgmuligheter og muligheter. Du kan blant annet jobbe med split screen, særlig hvis du kjøper deg to PCskjermer. I dette tilfellet er det klart at du blir mer effektiv enn dersom du sitter med en liten bærbar PC.

En annen viktig faktor som mange glemmer er at man ofte jobber raskerere med musen og tastaturet til en stasjonær PC, fordi disse er raskere å arbeide med enn oppsettet på en stasjonær PC. I mange yrker vil det nødvendigvis være helt utelukket å jobbe med musen på en bærbar PC.

Gamere ler av bærbare PCer

Skal du bruke PC til gaming er det bare å glemme å investere i en bærbar PC. Da blir du ledd av herfra til elkjøp. Gaming krever en skikkelig stasjonær gaming PC, ofte med tilhørende gamingstol, gamingtastatur og en skikkelig mus.

Det nytter ikke å konkurrere på et høyt nivå dersom du sitter med musen til en bærbar PC og sliter med at hastigheten lagger og at du hele tiden blir drept av motstanderen.

Kombinasjon er det beste valget

Det beste valget vil alltid være en kombinasjon av både en laptop og en bærbar PC. På den måten kan du få de forskjellige ulempene og fordelene med begge alternativene. Trenger du skikkelig fokus og produktivitet kan du sette deg foran PCen, trenger du å bevege på deg eller sitte i en mer behagelig arbeidsstilling kan du bytte til den bærbare PCen.

Derfor anbefaler vi deg selvfølgelig å kjøpe begge deler, dersom du har råd. Dette er jo selvfølgelig ofte dyrt, og derfor anbefaler vi deg heller å kjøpe en bærbar PC til 7000 og en stasjonær PC til 7000 framfor å kjøpe en av delene til 14 000. Merk at dette rådet ikke er absolutt, men vil være fornuftig til mange mennesker.

Det er vanskelig å velge, og til syvende og sist er valget ditt. Derfor må du gjøre en helhetsvurdering av hva du selv ønsker. Vi ønsker deg lykke til med valget.