PC eller bærbar?

Bærbar PC eller stasjonær?

Dette er et evig problem som nesten alle på et punkt vil møte. Skal man kjøpe den lette og håndterlige bærbare PCen, eller skal man gå for den stasjonære PCen som er så utrolig kraftig?

I denne artikkelen vil vi ikke kåre en vinner, men vi vil nevne forskjellige ulemper og fordeler med de forskjellige PC formene.

Bærbar er mye mer praktisk enn stasjonær

Det er umulig å nekte for at bærbar er en mye mer praktisk PC enn en stasjonær PC. Derfor vil vi i veldig mange tilfeller anbefale den som bare skal ha en PC til å investere i en bærbar PC.

Det hjelper lite å ha mye lagringsplass og raskt prosessor dersom du har et sterkt behov for å ta med PCen til skole eller hytta og kun har en stasjonær PC. Samtidig er det utrolig irriterende dersom TVen er ødelagt, og du har en date og ikke kan ta med den bærbare PCen til sofaen for å sette på en film.

Samlet sett er det ekstremt mange fordeler med en bærbar PC i forhold til en stasjonær PC for den som bare skal eie en PC, slik at dette er vår klare anbefaling i disse tilfellene.

Bærbar trenger ikke bety dårlig

I gamle dager var en bærbar PC synonymt med treg hastighet og dårlig minne. I disse nye tidene er dette langt fra sannheten, og du kan få en ekstremt rask bærbar PC med mye minne. Dette betyr at du ikke trenger å “ofre” disse egenskapene dersom du velger en bærbar PC, og dette er det viktig å huske på.

Bærbar gir rom for flere arbeidsstillinger

En stor fordel med bærbar PC er at den gir rom for flere arbeidsstillinger. Dersom du bruker PCen for å skrive og lignende er det for mange deilig å kunne bevege seg litt rundt i løpet av dagen.

Du kan sitte på en kontorstol i et par stoler, bevege deg bort til sofaen og ligge der en time, og kanskje skrive en time til ute i solen med en kaffe.

Denne muligheten er selvfølgelig ikke mulig å benytte seg av med en stasjonær PC, hvilket er en klar ulempe.

Den stasjonære betyr fokus

Nå har vi skrytt mye av fordelene med en bærbar PC, men det er klart at det virkelig er den stasjonære kjempen som er den virkelige sjefen i rommet. Minnet og hastighet kan bli helt ekstremt bra, og er nærmest ikke til å tro i noen tilfeller.

Stasjonær PC betyr fokus fra blant annet irritasjon ved at PCen ikke fungerer så bra som man ønsker og andre distraksjoner. Dersom du skal ha en PC til å jobbe med, er det klart at vi anbefaler en stasjonær PC.

Grunnen til dette er mange. For det første er skjermen på den stasjonære PCen ofte mye større enn ved en bærbar PC, slik at det er mange flere valgmuligheter og muligheter. Du kan blant annet jobbe med split screen, særlig hvis du kjøper deg to PCskjermer. I dette tilfellet er det klart at du blir mer effektiv enn dersom du sitter med en liten bærbar PC.

En annen viktig faktor som mange glemmer er at man ofte jobber raskerere med musen og tastaturet til en stasjonær PC, fordi disse er raskere å arbeide med enn oppsettet på en stasjonær PC. I mange yrker vil det nødvendigvis være helt utelukket å jobbe med musen på en bærbar PC.

Gamere ler av bærbare PCer

Skal du bruke PC til gaming er det bare å glemme å investere i en bærbar PC. Da blir du ledd av herfra til elkjøp. Gaming krever en skikkelig stasjonær gaming PC, ofte med tilhørende gamingstol, gamingtastatur og en skikkelig mus.

Det nytter ikke å konkurrere på et høyt nivå dersom du sitter med musen til en bærbar PC og sliter med at hastigheten lagger og at du hele tiden blir drept av motstanderen.

Kombinasjon er det beste valget

Det beste valget vil alltid være en kombinasjon av både en laptop og en bærbar PC. På den måten kan du få de forskjellige ulempene og fordelene med begge alternativene. Trenger du skikkelig fokus og produktivitet kan du sette deg foran PCen, trenger du å bevege på deg eller sitte i en mer behagelig arbeidsstilling kan du bytte til den bærbare PCen.

Derfor anbefaler vi deg selvfølgelig å kjøpe begge deler, dersom du har råd. Dette er jo selvfølgelig ofte dyrt, og derfor anbefaler vi deg heller å kjøpe en bærbar PC til 7000 og en stasjonær PC til 7000 framfor å kjøpe en av delene til 14 000. Merk at dette rådet ikke er absolutt, men vil være fornuftig til mange mennesker.

Det er vanskelig å velge, og til syvende og sist er valget ditt. Derfor må du gjøre en helhetsvurdering av hva du selv ønsker. Vi ønsker deg lykke til med valget.