Hvordan velge riktig PC

Hva burde du se etter når du kjøper en…

Å kjøpe PC er et utrolig vanskelig valg, og er nesten like vanskelig som å kjøpe en bil. Det er så utrolig mange alternativer, og mange virker så veldig innbydende. Derfor er det viktig å ha en liten huskeliste over hvilke ting man burde vurdere før man skal kjøpe en PC.

På grunn av dette har vi laget en huskeliste over momenter du burde vurdere når du skal kjøpe en PC. Momentene er selvfølgelig ikke uttømmende, men vil være av betydning for de aller fleste. Har du noen flere momenter du synes er viktige er det bare hyggelig om du kontakter oss.

Pris

Prisen er for de aller fleste avgjørende. Det finnes ikke noe værre enn å kjøpe en PC for 8000 kr, kun for å finne ut at en tilsvarende PC med lignende kvalifikasjoner koster halvparten så lite. Ingen liker å bruke mer penger enn man trenger, og dette er heller ikke nødvendig dersom du undersøker produktet godt nok.

Det første vi anbefaler er å bruke prissammenligningstjenester slik at du ikke finner på å kjøpe PCen din på et dårlig tidspunkt. Butikkene i Norge konkurrerer på pris, hvilket medfører at PCer ofte går opp og ned i pris over lengre perioder. Derfor kan det hende at PCer går opp i pris etter å ha vært nedsatt i en lengre periode. Dersom du kjøper PCen når den har gått opp i pris, kan du være sikker på at du har betalt for mye.

For det andre anbefaler vi å sammenligne PCen du vurderer å kjøpe med andre PCer i samme pris, for å se om du betaler for mye i forhold til hva du kan få fra de andre PCene.

I dag er det enkelt å sammenligne priser på blant annet prisjakt.no

Hastighet

Hastigheten er ekstremt viktig og er et moment vi anbefaler til nesten alle som spør. Grunnen til dette er at det er utrolig irriterende å ha en treg PC. Se for deg hvor irriterende det er å måtte laste opp nettsider flere ganger eller oppleve at filmer du skal streame lagger. Vi anbefaler nesten alltid å betale litt ekstra for å unngå å kjøpe den tregeste PCen. Stasjonære PCer vil ofte alltid være litt raskere enn bærbare PCer. Les sammenligning mellom stasjonær og bærbar PC her.

Minne

Minne er også ofte relativt viktig. Det er ikke noe poeng å ha en rask PC dersom den ikke klarer å lagre så mye. Heldigvis har vi nå nettskyer og lignende som gjør at man ikke trenger å lagre så mye på PCen. Imidlertid vil du ofte lagre programmer og lignende, og det kan derfor være lurt å ha mye lagringsplass.

Design

Designet er ikke det aller mest viktige, men for mange er det et moment som kan være avgjørende. Størrelsen innbefattes i dette. Skal du ha en PC til og fra skole, er det irriterende å måtte gå rundt med en PC so veier over 5 kg. Ofte vil en liten og lett PC være det beste for slike formål. Det er en grunn til at Mac er populært blant studenter. PCen er tynn og fin og veier heller ikke mye.

Brukervennlighet

Et annet viktig moment er naturligvis brukervennlighet. Det er ikke noe poeng å kjøpe en billig PC dersom den er umulig å bruke. Her kommer også operativsystemet inn. Er du best vandt med Mac og liker dette best, er det kanskje å anbefale å kjøpe en Mac. Er du best vandt med Windows kan det motsatte være tilfellet.

Brukeranmeldelser

Ofte vil det være ekstremt lurt å se på andre brukeranmeldelser. Dette vil innebære å lese anmeldelser på PC magasiner og lignende. Ofte vil også nettsidene du kjøper PCen fra ha en egen vurderingsseksjon hvor andre brukere kan gi stjerner og veiledning.

Dersom det er et irritasjonsmoment eller en feil som mange brukere klager på, er det kanskje et poeng å unngå PCen, særlig dersom momentet som fremheves er et viktig moment.

Helhetsvurdering

I bunn og grunn vil vurderingen være en helhetsvurdering. Hva du får for pengene, sammenholdt med design, brukervennlighet, minne og kapasitet vil ofte være de viktigste. Du må dermed gjøre en vurdering av hva du skal bruke PCen til, sammenholdt med hvor mye du er villig til å gi for PCen.

Til sist er det bare å ønske deg lykke til med valg av PC.