Mann med hodet i PC

Hvordan unngå at PCen blir treg og sløv

Vi har alle vært der og det er utrolig irriterende. I scenario 1 har du satt deg foran PCen din med popcorn og potetgull og forventer å streame en film på PCen. Men dette går ikke så bra som du hadde trodd. For det første tar det 5 minutter å skru på PCen. Deretter lagger filmen du skal se så mye at du ender opp med å få hele kvelden ødelagt på grunn av frustrasjon og sinne.

I scenario 2 sitter du og skriver en skoleoppgave på PCen din, før PCen klikker og nekter å lagre, før PCen skrur seg av. Du har i løpet av et brøkdels sekund mistet alt du hadde arbeidet med bare på grunn av at PCen ikke var medgjørlig.

I denne artikkelen skal vi gi noen tips og råd for hvordan du kan unngå at PCen din blir sløv og treg. Tipsene vil være enkle og banale, men dette er faktisk de tipsene som fungerer aller best.

1. Slett innhold

Et veldig enkelt tips er å slette mye innhold på PCen. Vi har utrolig mye innhold på PCen vi ikke benytter oss av til daglig, og dette kan du enten laste opp på en sky på nettet eller på en minnepinne. Må du ha alle bildene du har lagret fra familieferien i 2005 lagret på mine dokumenter? Her gjelder det å tenke på størrelse.

Du burde prioritere de største filene først. Dette innbefatter videoer og lignende. En video kan kreve like mye lagringsplass som flere 100 bilder, og da gjelder det å prioritere det essensielle. Det nytter ikke slette 5000 bilder dersom du har 4 videoer som tar opp 15 gb plass.

Videre burde du fokuserer på programmer. Vi har alle ekstremt mange programmer lagret på PCen vår som kan ta opp ekstremt mye mer plass en du tror. Disse er det enkelt og avinstallere og dette burde du gjøre. Her anbefaler vi deg å være litt streng. Dersom du er usikker på om du vil få bruk for programmet burde du slette det, og heller installere det senere dersom du angrer. Det er ikke som et loppemarked, hvor du ikke kan få tilbake klærne du gir bort.

Dette kan ha en ekstremt god effekt, og du burde ikke bli overrasket dersom lagringsplassen på PCen din halveres.

2. Unngå mistenkelige sider

Det er ingen hemmelighet at virus kan ødelegge PCen din. Et virus kan både gjøre PCen din treg og sløv, jo sløvere og tregere i forhold til jo mer skadelig viruset er. I værste fall kan PCen din ødelegges totalt.

Derfor er et veldig enkelt og greit tips å unngå å få virus. Hvordan gjør du dette? Med å være kritisk til hvilke sider og programmer du installerer på PCen din. For det første burde du ikke laste ned programmer fra sider som du ikke stoler på. Dette er den enkleste måten å få virus på. For det andre burde du ikke være for lenge på nettsider som ser mistenkelige ut.

Dette er et viktig råd, for du risikerer ikke bare at PCen din blir sløvere og tregere. Du kan også risikere at noen klarer å overvåke hva du gjør og dermed stjele informasjon om bankkort og lignende.

Mange velger å installere antivirus, og dette er ikke nødvendigvis så dumt. Pass på at du imidlertid ikke installerer et antivirus fra en mistenkelig side. Ironisk nok opplever vi at mange faktisk har fått virus av å laste ned antivirusprogrammer (!).

3. Ikke kjøp den aller billigste PCen

Det er selvfølgelig ikke noe hyggelig å betale dyre dommer for en PC. Mange brukere den ikke så ofte, og da kan det være mer fristende å bruke pengene på en øl på byen eller på en ny bukse.

Det er helt greit å ikke kjøpe en PC til 10 000 kr. Selv bruker jeg flere PCer, og enkelte av disse er faktisk ikke dyrere enn 5000 kr klassen. Jeg har også anbefalt mange PCer til venner og familie til rundt 4000 kr, til de som ønsker en billig PC.

Dersom du gjør et godt kjøp kan du absolutt få en rask PC til rundt 4000 kr. Imidlertid burde du ikke gå så mye under dette i pris. Ja, du kan tjene 2000 kr, men dette vil neppe være verdt det, all den tid du kommer til å oppleve ekstremt mye frustrasjon og sinne.

4. Bruk en reparatør

Mange PC eksperter er svært billige i bruk, og en mulighet er å benytte seg av disse. Dersom reparatøren er for dyr burde du imidlertid vurdere å heller kjøpe en ny PC, se tips 5 under.

Primært anbefaler jeg kun dette tipset til mennesker som har en relativt ny PC. I disse tilfellene har PCen endel år igjen å leve på, og da kan det klart være verdt pengene å reparere den, eller få en ekspert til å slette minne etc. for å gjøre PCen raskere igjen.

I mange tilfeller vil du også ha krav på dette ut fra garantien, slik at dette også er noe å huske på. Husk at du som oftest vil ha 2 års garanti, så lenge du kan dokumentere at du ikke har ødelagt PCen selv.

5. En gammel PC er en gammel PC

En gammel PC vil alltid være en gammel PC. Du kan prøve å sende den til reparasjon hos en ekspert, men dette vil ofte koste en del. Selv om det smerter å si det pleier jeg ofte å si til folk som henvender seg til meg at de bare burde bite i det sure eplet og investere i en ny PC.

Den gamle PCen din er sliten og den vil bare bli eldre og eldre. Dermed er det liten sjanse for at problemene du opplever vil bli mindre. Personlig vil jeg derfor anbefale deg å være proaktiv: lurer du på om du burde kjøpe en ny PC burde du bare gjøre det. Jeg får ikke betalt av noen for å si dette, men av erfaring er dette ofte den enkleste løsningen. Så får du bare bruke litt mindre penger på byen til helgen.