Hvorfor vi anbefaler VPN

Vi har skrevet mye om datasikkerhet på denne siden, og da blant annet streifet innom temaer som VPN og antivirus. Vi tenkte imidlertid å lage en egen artikkel om VPN og hva du kan bruke VPN til, fordi vi mener at dette er et tema som bare blir viktigere og viktigere. I denne artikkelen vil vi skrive hva VPN er, hva du kan bruke VPN til, og forskjellige råd og tips.

Hva er VPN?

VPN står for virtuelt privat nettverk og er en måte å skjule IP adressen din på, få bedre internettsikkerhet, omgå geoblokkeringer, og lignende. VPN fungerer slik at det sender trafikken fra PCen din gjennom en annen server, og da vil andre på internett tro at trafikken din kommer fra denne serveren. Dermed vil du få samme IP adresse som denne serveren har. Befinner serveren seg for eksempel i Frankrike, vil du få en fransk IP adresse, og lignende hvis du befinner deg i Spania.

På lik linje som du får en annen IP adresse, kan du dermed både skjule din egen IP adresse og gjøre deg mer anonym på internett. Derfor blir VPN brukt av mange som ønsker å ikke bli overvåket, særlig i land som for eksempel Kina, Russland, Indonesia og lignende.

Ekstremt mange bruker VPN i Norge for å omgå geoblokkeringer, da særlig norske expats. Tingen er nemlig den at du ikke kan se programmer som NRK, TV2 sumo og lignende utenfor Norge på grunn av rettighetsbegrensninger. Men ved hjelp av en VPN kan man knytte seg til en norsk server og få norsk IP adresse, dermed kan man lure NRK til å tro at man befinner seg i utlandet.

Det samme gjelder for SVT i Sverige og DRTV i Danmark. På grunn av dette har VPN vært svært populært i Norden. Nå har mange imidlertid tatt til ordet for at dette skal endre seg, slik at man ikke trenger VPN i en så lang framtid.

Hvilket VPN program er best?

Det finnes ekstremt mange VPN programmer der ute, og det er vanskelig å vite hvilket man skal velge. Man må selvfølgelig vurdere dette i forhold til hvilket formål du skal bruke VPN programmet til. Skal du bruke VPN til å se norsk TV, må du ha et VPN program med en norsk server. Skal du se amerikansk netflix, må du ha et VPN program med en server i USA. Mange annerkjente VPN programmer er for eksempel NordVPN, ExpressVPN, HideMyAss, CyberGhost, PureVPN og lignende. Vi opplever at alle disse fungerer relativt like bra i tester. Du kan se en lengre vurdering av forskjellige VPN programmer her.

Kontroverser med VPN

Enkelte VPN programmer har vært innblandet i kontroverser. Poenget med VPN er nettopp den at du ikke skal bli overvåket og være helt fri på internett. Noen har imidlertid hevdet at enkelte VPN leverandører loggfører trafikken til brukerne sine og selger denne videre til tredjemenn. Da blir jo selvfølgelig hele poenget med VPN formålsløst. Dette gjelder særlig gratisprogrammer, de betalte VPN programmene har sjelden vært i noen kontroverser.

Enkelte hevder også at ingen egentlig trenger VPN, og at produktet kun er et konstruert behov laget av VPN eierne, som tjener penger på at folk egentlig ikke mottar noen tjeneste de har bruk for.

Vi mener det ikke er vits å legge for mye vekt på disse kontroversene, og at VPN programmer fungerer bra til sine formål. Har du mer spørsmål om bruk av VPN programmer er det bare å ta kontakt med redaksjonen på denne siden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *