sikkerhet

Måter å beskytte identiteten sin på nett

Det er ingen hemmelighet at det er mange måter du kan bli overvåket på nett på. Mange mennesker er utrolig kyndige med teknologi og kan enkelt overvåke deg på nett. Dette kan skje enten ved å spore opp IP adressen din eller på andre måter følge trafikken din på nett. I ekstreme tilfeller kan også hackere installere virus eller andre programmer på PCen din som kan føre til at de kan se alt du gjør på PC-skjermen.

I denne artikkelen vil vi skrive om forskjellige måter du kan beskytte deg på nett. Heldigvis er det mange forskjellige teknikker du kan benytte deg for å unngå overvåkning og uheldige episoder på. Vi vil nevne de enkleste måtene.

1. Vær fornuftig

Dette er kanskje det aller enkleste og banale rådet. Det er sikkert irriterende å få et slikt råd i en artikkel som denne, så vi vil gjøre det kort. Det er likevel viktig å poengtere at de fleste som havner i uheldige situasjoner på nett gjør det fordi de har vært uforsiktige. Enten de har lastet ned mistenkelige programmer, besøkt mistenkelige nettsider, gitt bort informasjon til fremmede, benyttet seg av offentlig wifi og lignende kan som oftest de fleste situasjoner unngås.

Derfor er det viktig å gi et generelt råd som går ut på at du må være ytterst forsiktig. Dersom du tenker at noe virker for godt til å være sant eller mistenkelig, burde du unngå å foreta handlingen.

2. Bruk antivirus

En klassisk måte å beskytte seg på er å bruke et antivirusprogram. Disse kan hjelpe deg unngå virusprogrammer, og også hjelpe deg med å fjerne virusprogrammer dersom du har fått det på PCen din allerede. Ulempen er at mange virusprogrammer koster penger, men de er likevel relativt billige.

Vær imidlertid klar over at et virusprogram ikke er løsningen på alt. Du er ikke udødelig selv om du har lastet ned et virusprogram, og et virusprogram kan heller ikke beskytte deg mot alle virusene som eksisterer. Derfor må du fortsatt være forsiktig.

3. Bruk VPN

En VPN tjeneste er noe som blir stadig mer populært. I nyere tider er det mange måter å overvåke menneskers IP adresser på, og derfor er det alltid en risiko for at noen kan se hva vi foretar oss på nett. I mange land er mange redde for at myndighetene også overvåker borgernes trafikk på nett.

Slik overvåking kan man unngå ved å installere et VPN program. Et VPN program er en tjeneste som lar deg koble til servere i samme eller andre land. Da vil IP adressen din føres via denne serveren, og da vil du få samme IP adresse som serveren. Dermed vil det utad ikke være mulig å spore deg, siden du ikke har din egentlige IP adresse.

En VPN tjeneste er dermed relativt nyttig for den som er ekstra nervøs for nettryggheten sin. Ulempen med en VPN tjeneste er at den i likhet med antivirus koster penger. Imidlertid er det relativt billig.

Det er også andre bifordeler med en VPN tjeneste. Siden du kan koble deg til servere i andre land kan du også få IP adresser fra andre land. Dette gjør at du kan se blokkert innhold i disse landene. Mange bruker VPN for å se på amerikansk netflix for eksempel. Det som skjer da er at du kobler deg til en amerikansk server slik at du får amerikansk IP adresse. Da vil Netflix tro at du er i USA, og dermed vil du få mye større utvalg. Du kan lese mer om hvordan du ser den amerikanske versjonen av Netflix her hvor redaksjonen på bestevpnnorge.no forklarer det relativt forståelig.

Oppsummering

Dette var bare noen av flere forskjellige måter du kan unngå å bli overvåket på nett. Disse er veldig enkle, og det finnes også andre mer kompliserte metoder dersom du virkelig ønsker å beskytte deg. Til syvende og sist gjelder det å bruke sunn fornuft og ikke ta unødvendige sjanser. Lykke til i jakten på nettrygghet.