Binær kode

Når det gjelder datamaskiner så er det mye forskjellige vi kan snakke om, men det første vi skal begynne med er den binære koden som er kilden til at vi vet og forstår om datamaskiner per dags dato. Hva er egentlig en kode? En kode er rett og slett en beskjed, eller altså noe som har en eller annen type informasjon som skal bli overført. Dette kan egentlig være på hvilken som helst måte.

Når vi skal snakke om koding som er relevant til datamaskiner, så snakker vi oftest om binær koding. Når vi snakker om en binær kode så snakker vi derimot om en kode som har to forskjellige tilstander eller symboler. La oss si at en binær kodebrukersnitt eget alfabet som kun har to bokstaver. Isteden for bokstaver er det derimot tall vi bruker for å skrive binær kode.

Tilstandene koden finnes i eksisterer i «1» og «0». Det vi vil gjøre er å tenke på en lysbryter. Det finnes altså bøker og forskjellige språk som på en måte da altså prøver å vise hva en bit av informasjon betyr. For eksempel kan en rekke på ni forskjellige 1-er og 0-er bety en eller annen bokstav i et språk som heter ASCII. 01100001 er for eksempel symbolet «a» på dette språket, og det er en overføring av en «bit» til en bokstav.

Når vi tilfører en god forståelse av matematikk og aritmetikk inn med denne binære koden så kan vi begynne å få til fantastiske ting. Det er derimot ikke en enorm økning i denne typen koding som har ført oss fremover innen dette feltet. Det er derimot selve maskinvarene som har gjort en stor del, og en økning i forståelsen for hva vi kan gjøre med dette binære systemet. Senere skal vi snakke om forskjellige systemer som vi muligens kommer til å se i fremtiden.

Grunnen til datamaskiner bruker en binær kode er at det er veldig trygg måte å lagre informasjon på. Det finnes transistorer som kan fungerer som en slags «kran» som åpner og lukker, eller skaper og reduserer spenningen som drar gjennom datamaskinen. Denne endringen i signalet blir lest opp av en prosessor. Så forskjellige spenninger blir altså 0 og 1. Av og på.

Måten vi ofte bruker en binær skrift til å gi en verdi av et tall er hvilken posisjon tallet er i. Desto lengre biten er, desto større tallverdi kan linjen ende opp med å ha. Binærkoden kan dermed ikke bare bli oversatt til en spesifikk ting. Den samme biten kan bety forskjellige ting ettersom hva det er vi antar at den representerer. Det kan være ting som tekst, bilder lydfiler og så videre. Det finnes forskjellige språk, men all jobber i bunn og grunn med denne binære koden.

Be First to Comment

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *