Operativssystemer

Binær koding er altså grunnsteinene som alt innen datamaskiner er bygd på. En av de mest kjente operativssystemene som eksisterer i dag kommer fra Microsoft. Bill Gates er altså en av verdens rikeste menn, nettopp på grunn av dette.

Hva er det et operativsystem egentlig gjør? Det et slikt system egentlig gjør, er at det følger og jobber med selve maskinvaren som finnes i datamaskinen vår. Denne er også ansvarlig for å kjøre programmer, og vi skal snakke mer om hvordan programmer fungerer senere.

Det laster også på en måte inn alle de forskjellige prosessene som får maskinene til å fungere. Det er også noe som tilbyr filer og sortering av lagring av informasjon. Windows fra Microsoft er som sagt en av de vanligste operativsystemene. Det finnes også billigere og litt vanskeligere operativsystem som for eksempel Linux.

Når strømmen går gjennom maskinvarene så «snakker» den med operativsystemene. Det første som skjer er at informasjonen går gjennom «drivere» altså programmer som oversetter spenningen og signalene over til noe vi mennesker kan begynne å forstå. Et operativsystem kan hjelpe oss å sende informasjonen gjennom prosessoren slik at ingen av programmene våre kjører samtidig i kjernene i prosessoren. På mange måter så kan et operativsystem sette signaler og prosesser i riktig «kø» slik at vi ikke opplever en merkverdig avbrytelse i systemet. Operativsystemet gir også en slags avgrensning til alle prosessene, og til seg selv, om hvilken porsjon av minnet som skal bli brukt til hva.

Det finnes tre forskjellige måter prosessene lagres på av operativsystemet, for det første så lagres selve koden i sin egen porsjon og denne blir uforandret så lenge prosessen foregår. Lokale variabler og alt annet blir lagret i to forskjellige andre områder. De lokale variabler blir lagret i «stacks». Det som foregår her er at vi har en begynnelse av en prosess som vokser seg større og større, når vi fortsetter å manipulere prosessen fremover. Prosessen avsluttes når stacken avslutter seg selv med å følge «brødsporene» tilbake til begynnelsen av prosessen og så hoppe ut av hele prosessen ved å avslutte sin egen begynnelse. Alt annet prosessen trenger lagres på samme måte, men den er ikke like lokal og fast som «stacksene». De andre bitene av lagring kan vi få fra forskjellige plasser i lagringen, og det er viktig å frigjøre de plassene vi bruker når vi er ferdige med dem. Dette er jobben til operativsystemet også.

Be First to Comment

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *