Kunstig Intelligens

La oss se på alle de forskjellige tingene som vi kan oppleve å få til ved hjelp av datamaskinene. Det første vi skal se på er altså kunstig intelligens. Det finnes datamaskiner i dag som allerede kan lære seg forskjellige ting, men dette er dessverre ikke nok for å kalle det for en kunstig intelligens. Hvordan skal kunstig intelligens defineres? Det finnes forskjellige definisjoner, og man kan vel på en måte si at dersom et program eller en robot kan løse et problem på egen hånd uten at et menneske er altfor involvert i prosessen så kan vi kalle det for «intelligens».

Samtidig så er det beste spørsmålet en kan stille seg om disse programmene eller robotene kan bli bevisste på samme måte som oss mennesker. Det vi har for å bevise om en maskin er bevisst eller ikke, er noe som heter for Turing-testen.

Det finnes fire forskjellige kriterier som må oppfylles. Det første er at maskinen gjenkjenner språket som mennesker snakker. De andre er at den lagrer informasjon som den får.

Den skal også kunne resonnere og trekke konklusjoner basert på den informasjonen som den får. Det siste den skal gjøre er å tilpasse seg situasjonen som den er. Dette er viktig for å forstå i historisk sammenheng, men er ikke lenger i dag kalt for en veldig troverdig kilde.

Nevrale nettverk er en stor del av dagens forståelse av kunstig intelligens, og det at datamaskiner kan skape sine egne programmer og til og med gjenkjenne forskjellige objekter visuelt er noe som faktisk veldig spennende.

På den etiske siden så må vi begynne å lure på om denne syntetiske livsformen som vi skaper skal være like mye verdt som oss.

Be First to Comment

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *