Kvantedatamaskiner

Nå som vi har snakket om «vanlige» datamaskiner, skal vi så snakke om kvantedatamaskiner. Dette fungerer ikke med en binær kode. Det er nemlig ikke enten «1» eller «0». Isteden er det noe mye mer forvirrende, dessverre. I en kvantedatamaskin er det både «1» og «0» samtidig. Det finnes ingen enkel måte å forklare dette på, men vi skal prøve.

For det første så er det viktig at vi forstå at vi begynner å nå en grense for hvor sterk og mektig en vanlig datamaskin kan være. Det finnes faktisk transistorer i dag som er veldig små, og som vi har sagt så trenger vi disse i chipene våre for å styre prosesser. Når vi har fått dem ned til størrelsen av et atom så begynner det å bli veldig trangt.

Vi kan ikke få dem mindre enn dette fordi kvantefysikken gjør det veldig vanskelig, fordi vi kan ikke skape utstyr som er mindre enn de er nå uten å bli begrenset av fysikken på dette nivået. Når vi kommer så «smått» så begynner ting å fungere på en litt annen måte, og det er veldig vanskelig å forklare, men bare forstå at det er noe som endrer seg og vi trenger en annen måte å øke effektiviteten på.

Når vi snakker om en binær kode så finner vi informasjonen vår i en «bit». I denne kvanteverden så snakker vi om en Qbit, eller en «quantom bit» også kalt en kvantebit. Denne qbiten eksisterer i to forskjellige verdener samtidig og kan derfor ha både verdien 1 og 0. Dette er en superposisjon, men hver gang man tester eller observerer verdien så må qbiten velge om den skal være 1 eller 0. Den kommer deretter til å være dette tallet som den velger etter å ha blitt observert. Kraften som økes gjennom å manipulere dette er eksponentielt bedre enn det vi har i dag.

Be First to Comment

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *