Gjelder ikke Moores lov lenger?

Det er sikkert mange som har hørt om Moores lov, men som bare har en vag følelse av at den sier noe om at datamaskiner vil fortsette å bli raskere. Det Gordon Moore, som var med og grunnla Intel, egentlig mente ville skje, er at antall transistorer på et gitt areal vil fordobles hvert år. Etter hvert modererte han det til å være annenhvert år.

[IMAGE=cfkEtDfvu1EW.jpeg]

Silikon setter begrensninger

[IMAGE=cy2xqjdCSbRa.jpeg]

Det lanseres hele tiden raskere og raskere prosessorer, og i nyere tid er det spesielt AMD som virkelig har ledet utviklingen – både på forbrukermarkedet og hva gjelder prosessorer til bedrifter. Likevel handler mye av denne utviklingen om å lage nye smarte løsninger for å benytte alt flere kjerner sammen. Det betyr at det ikke nødvendigvis er antall transistorer på en kvadratmillimeter som er viktig, men hvordan man bygger arkitekturen rundt.

Denne utviklingen er også et naturlig resultat av at det har vært svært utfordrende for produsentene av prosessorer å faktisk få produksjon med for eksempel 5 nm-teknologi å fungere. Man begynner helt enkelt å nå grensene for hva som er mulig med dagens teknologi, der man med forskjellige teknologier «trykker» og lager transistorer med silikon. Det er mange som ser etter et alternativ til silikon, men enn så lenge finnes det ikke noen annen teknologi som er klar til å ta over.

Det er ikke like lett å se effekten av doble ytelse

For mange er den nye Mac Pro-modellen langt utenfor rekkevidde økonomisk, med toppkonfigurasjonen koster den rundt 600 000, og selv hjul til kabinettet koster mange tusen. En annen faktor som mange har vært forundret over, er at den eldre versjonen, som ble lansert langt tilbake i 2013, fortsatt koster store summer brukt.

Likevel er det kanskje ikke så rart, på noen områder har datamaskiner begynt å nærme seg andre produktkategorier. Innenfor sko vil for eksempel et kvalietsmerke som Rieker sko kunne tilby en og samme modell over flere år, og så lenge som en Mac gir den samme opplevelsen mange år etter at den ble lansert så vil det samme gjelde der. Det skal selvfølgelig sies at Apple er svært flinke til å tilby oppdateringer til iOS, selv til eldre modeller. Poenget her, i forhold til Moores lov, er at selv om prosessorer skulle fortsette å få fordoblet ytelse annenhvert år så er det ikke sikkert at vi som forbrukere ville merke det.

Dette gjelder på mange områder innenfor moderne teknologi. Bare et annet utvalgt eksempel er RTX-teknologien fra Nvidia. Denne lovet mer naturtro grafikk, basert på såkalt ray tracing, men har så langt ikke blitt noen umiddelbar suksess. Noe av grunnen er sannsynligvis at til tross for at denne teknologien benytter mye mer ressurser, så er resultatet helt enkelt ikke grensesprengende bedre.

Be First to Comment

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *